Șocul simplității în oameni

Cariera lui Gazdáné Olosz Ella (1937-1993), textilistă de prima mână, realizatoare de tapiserii, se încheia brusc în plină maturitate artistică. La 30 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, Muzeul de Artă, sub egida Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, găzduiește „Interpretarea liniștii”, o expoziție comemorativă de tapiserii Gazdáné Olosz Ella.
Vernisajul a avut loc în data de 14 august, iar cu această ocazie au luat cuvântul: Szücs György, directorul adjunct al Galeriei Naționale Maghiare din Budapesta, Gazda József, curatorul expoziției și Iakob Attila, istoric. Este o expoziție nu doar comemorativă, ci și retrospectivă, pe simezele Muzeului fiind prezente câteva zeci de lucrări din toate perioadele de creație ale artistei, alese cu mare grijă de organizatori. Se pot vedea o mare creativitate în alegerea materialelor utilizate (uneori artista prefera să lucreze cu materiale vegetale minim prelucrate), în alegerea tehnicilor de lucru, de țesătură și textură, migala și truda fără preget, dar și sobrietate cromatică, o așezare matură în domeniul ales. Tapiseria este o artă a căldurii, are specificul ei de ardență mocnită, iar asta răzbate și din această expoziție.
Vedem în Gazdáné Olosz Ella o demnă și respectuoasă urmașă a cusătoreselor și tesătoarelor din Bazinul Carpatic, care știe, în același timp, să înalțe mult această artă și meșteșug la un nivel de crez artistic și estetic înalt. Spunea că a dus mai departe talentul moștenit de la mama ei. La Institutul „Ion Andreescu”, prin îndrumarea unei pleiade de profesori ca Ciupe Mária Sarolta, Mohy Sándor (profesor de pictură), Szervátiusz Jenő (profesor de sculptură) și Debreczeni László (profesor de desen decorativ), a devenit un artist puternic și rafinat în același timp. Vizitatorii expoziției vor remarca sinteza, întâlnirea fericită între Orient și Occident, pe care le încearcă în tapiserii, rezultat al călătoriilor de studii pe care le-a făcut în în Europa de Vest (Franța, Italia, Anglia, Spania, Elveția și RFG), mai apoi în Grecia și în câteva țări ale Orientului Mijlociu (Turcia, Siria, Egipt, Iran, Irak, Pakistan, Afganistan, Turkmenistan, Uzbekistan), respectiv URSS.
Mare parte din lucrările lui Gazdáné Olosz Ella se află în posesia familiei care a avut grația de a le pune la dispoziția privitorilor. „Vreau să evoc șocul simplității în oameni!”, era crezul artistei, o ars poetica cât se poate de clar prezentă în lucrările prezentate publicului de azi, care nu are de ce să se teamă că dă peste o artă datată, depășită. Dimpotrivă. 

Expoziția se poate vizita până în 27 august 2023.

 

Distribuie:

Leave a Reply