Datorită noilor colonişti, a început construcţia Vechii Cetăţi, mult mai mică decât cea distrusă, dar care era înconjurată de ziduri de piatră. La 19 august 1316, Carol Robert de Anjou i-a acordat Clujului privilegii de oraş, ceea ce a contribuit la accelerarea dezvoltării localităţii.
Ulterior, a început construcţia vechii biserici gotice − în locaţia în care se află în prezent biserica Sf. Mihai −, străzile din jurul actualei pieţe centrale, Oraşul Nou din afara Vechii Cetăţi, apoi claustrul dominican din Cetatea Veche, primăria veche, claustrul şi biserica franciscană de pe strada Kogălniceanu, respectiv, în acelaşi timp, prima unitate de îngrijire a bolnavilor şi spitalul destinat săracilor. Au fost construite poduri peste Someş şi Canalul Morii, iar morile construite pe malurile lor măcinau cerealele recoltate din hotarul oraşului. Livezile şi viile de pe dealurile din Nord şi Sud acopereau necesarul de fructe şi vin al locuitorilor, iar viticultorii obțineau venituri considerabile prin intermediul crâşmelor. Justiţia proteja bunurile şi viaţa locuitorilor, având la dispoziţie temniţa, locuri de pedeapsă şi execuţie.
În urma repopulării oraşului după atacurile tătare, saşii au devenit majoritari în oraş. Acest lucru se reflecta şi în conducerea oraşului: după dobândirea privilegiilor de oraş, la începutul secolului XIV, aproape toţi conducătorii oraşului erau cetăţeni saşi bogaţi. Însă, dat fiind că în aşezările din jurul oraşului populaţia era majoritar maghiară, populaţia maghiară a oraşului a crescut mai rapid decât cea săsească, astfel că, la începutul anilor 1400, numărul maghiarilor şi saşilor a devenit aproximativ egal. În secolul XVI, în perioada reformaţiei religioase, maghiarizarea saşilor s-a accelerat, acest proces încheindu-se până la sfârşitul secolului XVII.
Prin decretul din 3 august 1404, regele Sigismund de Luxemburg a decretat ca impozitele măcelăriilor din Cluj să fie folosite pentru construcţia zidurilor cetăţii. Apoi, prin decretul din 2 iulie 1405, el ridică Clujul la rangul de oraş liber regesc, cu justiţie proprie. Astfel, a scos oraşul de sub jurisdicţia voievodului şi comitelui, determinând, în acelaşi timp, structura consiliului local (12 juraţi, judecătorul ales dintre aceştia fiind conducătorul consiliului, dar şi al oraşului). În acest mod, Clujul a obținut dreptul de a înconjura oraşul cu ziduri.
În deceniile care au urmat emiterea celor două decrete, a fost construit, în completarea zidului vestic (223 m) şi al celui nordic (250 m), un nou zid al Cetăţii Vechi, având o lungime de aproximativ 2350 m − dublă în Vest, Sud şi Nord. În aceeaşi perioadă au fost ridicate şi cele 18 bastioane şi turnuri aferente, cu excepţia Bastionului Aurarilor, situat în colţul Nord-Vestic al Cetăţii Vechi, care exista deja. Dintre acestea, şase erau turnuri de poartă.
De la începutul secolului XVIII, dintr-un motiv neelucidat, turnurile au început să fie denumite, în mod eronat, bastioane. Bastionul, prin definiţie, este o construcţie compactă, de aceeaşi înălţime cu zidul cetăţii şi proeminentă faţă de planul zidului, destinată protecţiei din lateral a zidului cetăţii. Acestea pot fi în formă de semicerc sau cerc aproape complet (bastion-rondelă), triunghiulare, cu patru laturi sau poligonale (bastion de tip italian, asemănătoare cu bastionul-rondelă). În Cluj, având în vedere că aceste fortificaţii erau mult mai înalte decât zidurile oraşului, putem vorbi doar de turnuri. Dintre cele 18 turnuri, trei – Turnul Croitorilor, Turnul Postăvarilor şi Turnul Lăcătuşilor – s-au păstrat integral, iar alte două – Turnul Pantofarilor şi Turnul Zidarilor – s-au păstrat parţial.
În războaie, această parte a oraşului era, de obicei, distrusă de oastea asediatoare, însă populaţia se retrăgea în interiorul zidurilor, supravieţuind astfel atrocităţilor. Pe lângă protecţia pe care o oferea, oamenii erau atraşi de oraş şi datorită faptului că aici îşi puteau vinde produsele şi își găseau locuri de muncă.
În anul 1550, ca urmare a reformei religioase, a fost înfiinţată mai întâi şcoala reformată, apoi cea unitariană, devenită mai târziu colegiu. În 1581, regele Ştefan Báthori a înfiinţat seminarul iezuit. După 1773, ca succesor al acestuia, a fost înfiinţat gimnaziul piarist. Şcoala reformată, înfiinţată în 1610, cu sprijinul regelui Gabriel Báthori, s-a dezvoltat şi, în câteva decenii, a devenit colegiu.
