Intono – în ton cu atmosfera de festival

Este un privilegiu să asculți muzică de cameră, un privilegiu acordat în sălile Palatului Reduta (Muzeul Etnografic al Transilvaniei) marți după-amiază, de la ora 18.00, de către cvartetul de coarde Intono. Sala Muzeului a fost plină cu un public așezat, dornic să asculte o muzică ce vine din saloanele regale, laică, aflată cândva în antagonism cu muzica da chiesa (muzica din biserică, religioasă). Dar asta a fost demult.
 
În program au figurat Henry Purcell – Fantezia nr. 4 și 7, Felix Mendelssohn Bartholdy – Cvartet de coarde nr. 2 în mi minor, Op. 44, Dmitri Șostakovici – două piese pentru cvartet de coarde, Op. 36. A fost prezentat practic un repertoriu care subscrie mai multe perioade muzicale: de la baroc (Purcell) la romantism (Felix Mendelssohn Bartholdy) și până la modernul Dmitri Șostakovici. În fond, fiecare dintre compozitorii abordați este un clasic al genului.
Concertul ne-a oferit ocazia de a asculta o muzică diversă, care cere o apropiere, o percepție și o interpretare specifice în funcție de autor, de gen de perioadă, dar care a fost bine înțeleasă, bine asimilată și impecabil redată de membrii cvartetului Intono.  Intono este un cvartet de coarde fondat în 2017, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, de cursanții
lui Traian Boală, membru al celebrului Cvartet Arcadia. Tinerii săi componenți sunt: István Trombitás (vioară),
Dávid Csibi (vioară), Edina Jakabffy (violă) și Kristóf Jakabffy (violoncel).
De la înființare în 2017, au urmat la mai multe masterclasuri sub îndrumarea artiștilor Vlad Popescu, Stefano Mesaglio, Nika Svarc (Furiant Quartet), László Fenyő, Aida-Carmen Soanea, László Csendes, Adrian Mantu, Arcadia Quartet. Sunt bursieri ai mai multor cursuri de master din România, de exemplu la festivalurile IconArts, SoNoRo, Brassovia și Eufonia sau la cursul de master Arcadia Chamber Music Classes În 2018, au apărut la televiziunea română, la programul în limba maghiară, cu cvartetul de coarde al lui Beethoven Op. 18 nr. 4 în do minor. Sunt laureați cu primul loc la concursul de cvartete de coarde din cadrul Festivalului Mozart (Cluj) ediția 2018. Acest premiu important a fost urmat de o invitație la Ateneul din București. În 2021, cvartetul a câștigat locul I la concursul Danubia Talents. În 2019, ei sunt câștigătorii bursei de creație anunțate de Fundația Communitas.
Din 2019, au fost invitați frecevent la festivaluri precum Udvarhelyi Chamber Music Festival, Tiberius Festival, Klausenmusik (Cluj), iar acum au fost aici, la Zilele Culturale Maghiare, unde au avut o participare cu adevărat demnă de aplauzele în care s-a încheiat concertul.
Distribuie:

Leave a Reply