Clasic și jazz din clapele unui mare artist

Concertul de vineri seara de la Muzeul Etnografic a fost cu adevărat unul de excepție. În fața sălii pline, pianistul Károly Binder a susținut un concert memorabil în care a alternat și împletit muzica clasică cu jazzul. A fost un concert de pian solist. Simplu, ați spune. Deloc, vom spune, ci complex și bogat.

Károly Binder este un pianist uimitor, de o virtuozitate excepțională și cu o digitație uluitoare. Simte muzica și o interpretează degajat creativ, mesajul său, ludic și foarte serios totodată, entuziasmează publicul care se prinde una-două în atmosfera magică pe care o creează. Nu ai cum să nu observi ce tehnică uimitoare are, cât de bine a unit știința de a cânta cu alegerea unui repertoriu inspirat, câtă energie și jovialitate pune în interpretare. A fost o oră în care nivelul înalt nu scăzut nici un pic. Muzică frumoasă, vom spune. Adică ușoară, de cafe concert, ați putea presupune. Nicidecum. Repetăm;  protagonist a fost Binder Karoly. Domnia sa este interpret de muzică clasică și de jazz. Vitalitatea, vigoarea și intensitatea artistică cu care a performat în concertul de vineri seara ne fac să sperăm că vom mai avea ocazia să îl ascultăm pe scenă. Poate pe scene mai mari? Poate cap de afiș în alte frumoase împrejurări. Cine știe? Poate și la alte ediții ale ZCMC.

Károly Binder este pianist, compozitor și profesor la Academia de Muzică „Franz Liszt”. Este un muzician de anvergură care își pune talentul în slujba sintezei noilor tendințe, a diferitelor culturi muzicale, a tehnicilor compoziționale și a sistemelor de improvizație, fără a uita propriile rădăcini muzicale. Este un creator de sine stătător, ale cărui cântece la pian și compoziții nu pot fi clasificate în nicio categorie stilistică sau de gen. De la sfârșitul anilor ’70, artistul versatil a urmat necruțător drumul pe care și l-a trasat și pe care nu a avut absolut niciun precedent intern.

Pe lângă opera grandioasă a lui Béla Bartók, în dezvoltarea sa ca compozitor pot fi urmărite clar comoara folclorică a Bazinului Carpaților, lumea melodică a patriei maghiare, regiunea Volga-Káma și chiar influența școlii repetitive americane marcată de numele lui Steve Reich. Binder are un mod deosebit de a gândi, pe care îi place să-l exprime cel mai deplin prin pianul solo. A susținut concerte și a susținut masterclassuri la London Royal Festival Hall, Hamburg, Berlin, Köln, Frankfurt, Stockholm, Amsterdam, Helsinki, Copenhaga, Viena, Atena, Ankara, Cairo, Duisburg, Essen, Freiburg. Deține numeroase și valoroase premii, și a scos 85 de discuri, precum și cinci volume de partituri și literatură de specialitate. 

Distribuie:

Leave a Reply