Din grădina contelui, la microscopul savantului – călătorie în belle epoque-ul clujean

„Grădina Mikó și în Muzeul Zoologic al UBB” – tur ghidat în română a fost un susținut în două părți. În prima parte a expus József Lukács de la Muzeul de Istorie al UBB, iar în partea a doua, în muzeu, a continuat Gergely Osváth (Muzeul Zoologic al UBB). Turul a început din fața vilei Mikó. Contele Mikó a fost o mare personalitate transilvăneană, care a avut în proprietate grădina de pe dealul de pe terasa Someșului. Domnia sa era un spirit luminat care, împreună cu Samuel Brassai, veghea la dezvoltarea armonioasă a orașului. Clujul ajunsese într-o nouă etapă, lumea se emancipase. Secularizarea avea un caracter global, se înființau școli de stat, universități laice. Contele Mikó a militat pentru înființarea unei universități de stat la Cluj, asigurând autoritățile centrale de tot sprijinul, prin societatea Muzeul Ardelean.

Contele înființase în 1859, mânat de principii umaniste și iluministe, Societatea Muzeului Ardelean, iar mai apoi Muzeul Ardelean. Cele peste 100.000 de obiecte ale colecțiilor sale erau împărțite pe patru secțiuni: antichități istorice – cu subsecțiile egipteană, preistorică, romană, medievală, modernă, etnografică și numismatic; apoi botanică; zoologie; mineralogie. Ba mai mult, domnia sa și-a donat grădina orașului, pentru ca acolo să se înființeze o grădină publică. În perimetrul acesteia fusese cândva un lac și fusese instalată o seră, care a fost apoi mutată în Grădina Botanică actuală.

Ghidul József Lukács susține că aceasta ar fi fost prima grădină botanică a orașului deoarece era gândită după un plan științific și care să conțină prin aclimatizare o colecție de specii ale florei aduse din toată Transilvania, în scop de cercetare. Actualmente acolo se află Facultățile de Biologie și Geografie ale UBB, în clădiri construite pentru Universitatea „Franz Iosef”. Se poate afirma că Grădina Mikó a fost nucleul de la care a pornit la Cluj înființarea și dezvoltarea Universității „Franz Iosef”. La intrarea în parc, năpădit de ierburi, între arboret, cu înscrisurile de pe soclu șterese de vreme, mai străjuiește și azi bustul contelui.

Demersurile intelectualilor clujeni, conduși, îndrumați și sprijiniți de contele Mikó Imre, nu au rămas fără urmări. În 1872, împăratul Franz Iosef devine nașul Universității din Cluj, ratifică actul de înființare, după Parlamentul de la Budapesta. Universitatea din Cluj a devenit astfel a doua universitate de stat de pe teritoriul Ungariei, după cea de la Pesta. În anul 1872, odată cu deschiderea Universității „Franz Iosef” din Cluj, Societatea Muzeului Ardelean se ține de cuvânt și dă colecțiile sale în folosința noi universități clujene, în anumite condiții fixate în scris, în timp ce cei mai importanți membri ai societății au devenit profesori la această universitate. Era pentru oraș un salt științific, tehnic și tehnologic. Laboratoarele noii universități studiau, analizau, și observau, răspândeau noile  cunoștințe în folosul și favoarea clujenilor.

S-au deschis laboratoare dotate cu tehnologii ultimă oră, de analiză a laptelui, de determinare a paraziților, a infectărilor și infestărilor. Biblioteca Muzeului Ardelean, cuprinzând circa 170.000 de volume, este preluată și ea și adăpostită de actuala BCU. O personalitate puternică, foarte specială, evocată în turul ținut cu doi ghizi a fost unul din rectorii Universității în perioada 1903-1904. Este vorba de István Apáthy. Domnia sa a înfințat la Cluj primul institut de zoologie, acolo unde el funcționează și astăzi, într-o clădire foarte originală și diferită de cum se construia în oraș, cu influențe italiene, mediteranene chiar, la parter aflându-se actualul muzeu zoologic, cu exponate și colecții vechi de peste 150 de ani. Asta face ca muzeul de zoologie de Cluj să fie și unul de istorie a acestei științe.

István Apáthy a fost un biolog de primă mărime, dar biografia sa politică este una încurcată. Altfel, și-a consacrat studiile științifice tehnicilor foarte moderne atunci de microscopie, histologie și histopatologie, a descoperit neurofibrilele, ceea ce era un pas fundamental pentru neurologie. De altfel, biroul său de studii, cu microscopul de cercetare, este expus acum în Muzeul de Zoologie, iar participanții la tur au fost încurajați să privească prin lentilele măritoare din microscopul savantului. Un privilegiu pe care nu l-a ratat niciunul din participanții la tur.

Distribuie:

Leave a Reply