Narative noi sau a înnoi lumea prin cele vechi

O expoziție comună, o împreună lucrare, e un proiect ambițios, provocator, care  trebuie să pună într-un acord cel puțin formal (în dialog sau în duet) două personalități artistice. Cei doi, Juhos Sándor și  Szabó András, artiști plastici care se dovedesc de primă mână și în această expoziție, se află în duet și în dialog vizual totodată.

În expoziția de la demisolul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, ni se prezintă rezultatele unui experiment care ține de 20 de ani. Realitatea lor estetică e imaginarul, e schimbabilă, uneori paralelă, alteori perpendiculară, e refăcută, trecutul e pus la treabă, armonia recompusă prin alăturarea de obiecte noi și vechi, prin elemente reale și fictive. Atemporalul se creează prin scoaterea din datarea lor a obiectelor, prin iluminări, și supraluminări, prin clar-obscururi surprinzătoare, prin imponderabilitate, prin soclurile de aer. Iar de la imaginar la oniric e un pas foarte mic.

A deposeda obiectele de funcțiunile lor, pentru a le da o nouă viață, pentru a le pune în alte sintaxe estetice, a nu te lepăda de vechi, ci a-i crea sensuri noi, iată Arta!

Acuma, arta asta poate să iasă prost sau bine. Lui Juhos Sándor și  Szabó András le-a ieșit foarte bine. La prima vedere ai zice că ai de-a face cu o expoziție clasică steampunk, dar e mult mai mult. Pentru că artiștii au depășit acest curent artistic, urcând pe treapta adâncimii, a profunzimii. Și nu în ultimul rând, resemnificarea vine cu o poveste, iar dacă e poveste, e și dragoste (căldură, intimitate, sincronicitate). Iar poveștile, ni le amintim, desigur, de fiecare dată altfel, le spunem și respunem, le încălecăm, le resemnificăm, le spunem altora pentru noi, așa cum fac în dicursul plastic cei doi expozanți care se descoperă mereu în dialog și în duet.

András Szabó, artist născut în Târgu Mureș, a studiat la Universitatea de Arte Plastice și Design din Cluj. Grafica sa este  realizată cu atenție la detalii, elaborată cu precizie datorită utilizării tehnicii. Juhos Sándor s-a născut în Cluj-Napoca, unde locuiește și lucrează. A devenit artist atestat: în 2003 a absolvit pictura la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, iar în 2005 a obținut un master în aceeași specializare. Până în 2009 a fost inițiatorul, fondatorul și co-curatorul, alături de Kudor Duka Istvan al Galeriei Bulgakov, unde au expus în acei ani mulți dintre artiștii care fac astăzi parte din Școala de la Cluj.

Expoziția a avut vernisajul în 13 august 2023. Au luat cuvântul: Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Bába István, curatorul expoziției și artiștii expozanți. Perioada ei de desfășurare este 13 August 2023 – 27 August 2023.

Distribuie:

Leave a Reply