Exerciții de tămăduire plastică

Sovata, se știe în tot Bazinul Carpatic, este un loc tămăduitor, iar asta de sute de ani. Azi Sovata este o stațiune turistică de succes. Asta înseamnă și sute de tarabe cu produse de toată mâna, de artă populară, de artizanat, ale meștesugarilor, dar și chinezării, pentru toate sufletele, pentru toți ochii, pentru toate pungile. Dar dincolo de asta, în paralel, dacă nu chiar în contradicție, există și o viață artistică reală, solidă, mai puțin pusă pe tarabe.

Expoziția artiștilor din Sovata venită în sălile de la parterul Muzeului de Artă Cluj, și vernisată ieri sub semnul Zilelor Culturale Maghiare, reflectă cum nu se poate mai bine această viață artistică puternică și valoroasă, fiind curatoriată de Bocskay Vince. Domnia sa este un mare artist plastic la Cluj, dar născut la Sovata. Cât de mare? De ajuns să vă spunem că statuia episcopului Márton Aron din curtea Bisericii Sf. Mihail din Cluj îi aparține. Povestea este simplă: un artist mare a organizat expoziția a 15 artiști importanți din orașul natal, la inițiativa membrilor Asociației de Arte Plastice „Kusztos Endre”.

Curatorul s-a concentrat pe alegerea unui segment reprezentativ al operei fiecărui artist prezent în spațiul expozițional, dorind să pună în evidență valorile reale și trainice ale comunității din care provine și pe care, în mod evident, nu a uitat-o. Sunt prezenți pe simeze 15 artiști plastici, în urma unei selecții pe care o intuim ca fiind plină de exigență: Bocskay Vince, Désy Károly, Fülöp Mária, Kusztos Endre, Kuti Botond, Kuti Dénes, Németh Attila, Orbán Fülöp Irma, Sándor János, Sánta Csaba, Siklódi Fruzsina Erzsébet, Siklódi Zsolt, Szőcs Máthé Tímea, Vass Sándor, Vinczeffy László.

Criteriile care au stat la baza selecției au fost excelența actului de creație, imersiunea și expresia creatoare. Și iată că putem vorbi din nou de vitalitate, de puterea vieții și de speranța unui viitor bun chiar și al micilor comunități. Sarcina primordială a vizitatorului este să recunoască puterea universală a genurilor clasice și să consimtă că tradiția și inovația, în timp și spațiu, sunt inseparabile existențial. Veți vedea și veți simți vizitând expoziția vitalitatea cromatică, în forme, în motivele vegetale, în tematică, în expresia artistică. Lucrări de dimensiuni mari, mixuri, sculptură de mici dimensiuni, dar și mai mare. Știm că nu vă veți putea dezlipi de cromaticile curajoase, de tandrețea și umorul regal strecurat în expresia plastică. Bustul lui David Ferenc, mare pesonalitate a Ardealului, sever, solemn totodată, credem că merită să fie reprodus la dimensiuni mai mari și să își găsească locul într-un loc public.

Vă invităm să vizitați expoziția în perioada 13 august – 3 septembrie 2023.

Foto: Vakarcs Loránd

Distribuie:

Leave a Reply