Kántor Lajos – un om instituție, in memoriam

Vernisajul de ieri al expoziției In memoriam Kántor Lajos a avut loc la etajul I al Muzeului de Artă Cluj, în prezența unui public numeros, care a venit să omagieze în sâmbata de avanpremieră a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj o personalitate de primă mărime a culturii ardelene.

Cu această ocazie, au luat cuvântul: Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Beáta Bordás, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania, Imre József Balázs, redactor al revistei Korunk, și Kántor László. S-a reamarcat în cuvântul lui Imre József Balázs, redactor al revistei Korunk, care a evocat calda atmosferă și climatul intelectual creat de Kántor Lajos, și menținut în jurul său, inclusiv prin decorarea redacției Korunk cu lucrări de artă reprezentative pentru spațiul maghiar transilvan. Lucian Nastasă-Kovács a avut o foarte inspirată intervenție, a arătat că există o fructoasă corespondență a lui Kantor Lajos cu multe personalități și că ea ar merita să vadă lumina tiparului. Ba chiar să fie tradusă în limba română, adăugăm noi, ea fiind cu siguranță un punct de reper pentru istoria și cultura transilvăneană. De asemenea, Lucian Nastasă-Kovács speră și în existența unui jurnal pe care cel omagiat l-a lăsat în urma sa.

Recomandările sunt de a vizita expoziția din două perspective: prima pentru a vedea niște lucrări de artă bine selecționate, cu gust sigur, cu rafinament. Dar această expoziție mai spune ceva fundamental despre modul de viață al unui intelectual maghiar, care are sub ochi o viziune sintetică și analitică asupra societății în care se mișcă, intuiește cum se zidește și se conservă o cetate de cultură, știe că are responsabilitatea unei instituții artistice în vremuri sărace și simte misiunea conservării, consolidării și dezvoltării unei opere personale, dar și a celei comune.

În această colecție de excepție se regăsesc picturi din anii ’40 și până în zilele noastre. În seria de lucrări plastice expuse regăsim și un portret al lui Kántor Lajos realizat de Toth Laszlo, dar părerea noastră (extrem de subiectivă, desigur) este că cel mai bine vorbește despre personalitatea lui Kántor Lajos o pânză a lui Nagy Albert cu un falnic cocoș alb, un vestitor impetuos, curajos, care deșteaptă, conduce și ordonează lumea. Multe din lucrările expuse provin din locuința personală, cumva sunt o mărturie și mărturisire, o dezvăluire a unor aspecte de viață de privată. Kántor Lajos a condus un sfert de secol revista de prestigiu Korunk, iar asta l-a făcut să fie om-instituție, asa că orice formă de omagiere a sa este binevenită și justificată.

Publicul numeros de la vernisaj a fost o reflexie a faptului că spiritul tutelar al lui Kántor Lajos (1937-2017) este prezent și că are puterea să coaguleze în continuare comunitatea în jurul său.

Expoziția poate fi viziată până în 27 august.

Foto: Vakarcs Loránd

 

Distribuie:

Leave a Reply