În numele tatălui și al fiului … „prin puterea Duhului”

Spațiul expozițional Ars Sacra Claudiopolitana, de la parterul străzii Iuliu Maniu nr. 4, s-a deschis cel dintâi la Zilele Culturale Maghiare, cu o expoziție de arte vizuale a doi artiști maghiari de la Budapesta, de primă mână, valoroși și recunoscuți național și internațional. Evenimentul de ținută, al cărui organizator este Consulatul General al Ungariei la Cluj, a fost vernisat sâmbătă după-amiaza, la ora 16.00, într-o atmosferă distinsă în prezența și cu binecuvântarea preotului paroh László Attila, prim protopop al Bisericii Romano-Catolice din Cluj, și a fost completat, pe lângă alocuțiunile specialiștilor în arte plastice, de un scurt recital de poezie și de un intermezzo de muzică interpretată la harpă.

„… prin puterea Duhului” este o expoziție frumoasă, plasată într-un spațiu cu vedere largă spre stradă din centrul orașului, cu ferestre uriașe. Expoziția în mare ar putea fi văzută și de trecători, dacă strada ar fi circulabilă, dar noi vă îndemnăm să intrați și să o vizitați pe îndelete. Madarassy István este sculptor și „aurar” (spune literatura de specialitate – și pe bună dreptate, adăugăm noi, pentru că e ceva luminat, fin, o observație iluminată în arta lui). De altfel, domnia sa este laureat al Premiului Kossuth în 2019 pentru arta creativă recunoscută la nivel internațional, care reflectă relația dintre valorile sacre și profane, de la sculpturi mici și sculpturi publice monumentale până la lucrări de orfevrărie, restaurare și ca recunoaștere a operei excepțional de bogate, care se extinde inclusiv la lucrările de reconstrucție.

Studiile sale asupra mâinilor, parte din expoziția de la Ars Sacra Claudiopolitana, vorbesc cu forța blândeții și a umilității, despre sacralitatea anatomiei, de gestualitatea firească și subtilă binecuvântării, a punerii mâinilor. Arhangelului Gabriel, ușor recognoscibil, maiestuos și abstras, i-am zărit un detaliu menit să te pună pe gânduri: până și aripile de înger sunt priponite, așezate în cumințenie cu un belgiug discret, ele trebuie eliberate, nu fâlfâie permanent. Sunt sculpturi care pun în împletire și forță, și credință, și minuțiozitate. Lucrări sunt mult mai multe, noi v-am ademenit doar cu aceste detalii din expoziția foarte reușită aflată la Cluj pentru câteva zile.

Lucrările fiului, Madarassy András, vin să completeze arta tatălui. Pictorul András Madarassy este profesor de desen și istoria artei la Liceul „Pelbárt Ferences” din Esztergom și la Școala Primară Bilingvă Maghiară-Engleză „Szent István” din Districtul V. din Budapesta, precum și instructor la Colegiul Internațional Avicenna. De asemenea, pictează religios, dar și portrete, pasionat în special de tehnica pastelului. Noi vă vom spune puțin doar despre o lucrare de la intrarea în expoziția celor doi, unde András Madarassy folosește tehnica artei hiperrealiste, o străluminare nefirească, o solaritate orbitoare, pentru a releva dragostea filială și bucuria de a fi împreună, tată și fiu. Este, fără îndoială, o expoziție de artă religioasă, dar de secol XXI, descoperind cu curaj infinita libertate din canon, menită să aprofundeze credința și misterul Duhului.

Expoziția poate fi vizitată până pe 20 august.

Foto: Vakarcs Loránd 

Distribuie:

Leave a Reply