In memoriam Kántor Lajos – Vernisajul bilingv al expoziției cu lucrări din colecția lui Kántor Lajos, păstrată la Centrul de Artă din Transilvania

Selecția lucrărilor: Vécsi Nagy Zoltán.
Prezintă: Bordás Beáta (coordonatoare la Centrul de Artă din Transilvania).

Expoziția aduce în fața publicului o selecție reprezentativă de 70 de lucrări din fosta colecție de artă plastică a lui Kántor Lajos (1937-2017), istoric literar, scriitor și critic de artă din Cluj-Napoca. Pe lângă activitatea sa în domeniul istoriei literare, Kántor Lajos a fost o figură proeminentă în promovarea artei maghiare din Transilvania, în calitate de editor al revistei „Korunk” și fondator al Galeriei Korunk (1973). Fundația Sapientia a achiziționat în 2019 un număr semnificativ de opere de artă (134 de picturi, lucrări de grafică, sculpturi, lucrări de ceramică și textile) din colecția Kántor, și le-a plasat în grija Centrului de Artă din Transilvania, cu sediul în Sfântu Gheorghe.

În 2021, Centrul de Artă din Transilvania a organizat la Sfântu Gheorghe o expoziție cuprinzătoare a colecției Kántor, iar anul acesta se prezintă în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj o selecție a acestei importante colecții din punct de vedere al istoriei culturale și literare din Transilvania. Expoziția de la Muzeul de Artă, care etalează opere de artă selectate de istoricul de artă Vécsi Nagy Zoltán, încearcă să reconstituie mediul intelectual în care a trăit și a lucrat Kántor Lajos, întrucât aceste lucrări au fost „expuse” cu precădere în locuința sa.

În expoziție au primit un loc distinct portretele lui Kántor Lajos (cum ar fi picturile de Mohy Sándor și Kádár F. Tibor, un desen de Tóth László și un relief de Tirnován Ari-Vid) și lucrări iconice precum „Cocoșul alb” de Nagy Albert, despre care colecționarul însuși a recunoscut că a fost o reprezentare a întregului său mod de a gândi și de a vedea. Dintre pictorii maghiari din Transilvania sunt prezenți cu mai multe lucrări: Fülöp Antal Andor, Incze Ferenc, Balázs Péter, Jakobovits Miklós, Incze János Dés, Györkös Mányi Albert, Paulovics László și Szécsi András, toți aceștia fiind în relație strânsă cu colecționarul de artă. Pe lângă acestea, sunt expuse lucrări ale unor reprezentanți importanți ai școlii de grafică clujene din anii ’60 și ’70 (Tóth László, Deák Ferenc, Bardócz Lajos, Cseh Gusztáv) și ale unor sculptori consacrați (de exemplu Gergely István, TőrösGábor, Benczédi Sándor și Benczédi Ilona).

Distribuie:

Data

2023. aug.. 12.

Ora

6:00 pm - 7:00 pm

Loc

Muzeul de Artă / Palatul Bánffy / Curtea Bánffy
Unirii 30
Categorie

Organizator principal

Centrul de Artă din Transilvania

Organizatori

Asociaţia Clujul Comoară
Muzeul de Artă Cluj

Leave a Reply