Ceremonia de premiere cu Premiul Europa Nostra – Premiul European pentru Patrimoniu s-a desfășurat sâmbătă, 17 august, în cadrul evenimentului de gală organizat la Biserica „Sfântul Mihail”, sub egida Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. De ieri, biserica și-a adăugat pe zidul de la intrare o nouă frumoasă efigie rotundă, discret vizibilă, care marchează primirea acestei importante distincții europene.
Juriul competiției a apreciat în mod deosebit calitatea restaurării și modul în care acest monument istoric deosebit este pus în valoare, cum si-a reluat locul de simbol etern și înnoit al orașului. Restaurarea a fost rodul unei colaborări complexe și pline de respect între multe echipe de spcialiști. Inginerii și-au adus contribuția fundamental prin soluțiile tehnice, făcând ca edificiul să fie un monument care poate străbate și secolul XXI. De ajuns să vă spunem că acum clădirea este protejată inclusiv antiseismic. Nu mai vorbim că s-au depășit toate problemele legate de umiditate, igrasie, deteriorarea zidurilor, precaritatea lemnăriei, consolidarea podului, procurarea și producerea de țigle care să se conformeze construcției.
Restauratorii și artiștii au depus o muncă plină de râvnă pentru ca toată arta și armonia să fie puse în valoare și etalate într-un tot care a străbătut secolele și care merită să fie văzut și apreciat de oamenii secolului XXI. În alocuțiunea de la ceremonie, britanicul Graham Bell, membru al Consiliului Europa Nostra, a vorbit despre unicitatea acestui amplu proiect, care s-a întins pe câțiva ani și s-a confruntat cu greutățile pandemiei. Ceea ce a rezultat este un exemplu de excelență europeană, de conservare, de punere în valoare a moștenirii europene. „Generozitate” a fost termenul folosit de domnul Bell, pentru că împletirea istoriei de câteva secole cu modernitatea este grăitoare.
Modernizările aduse erau necesare și sunt semnificative. S-a făcut instalarea unui sistem de iluminat și există acum o rețea electrică înnoită. Implementarea unui sistem de încălzire modern se impunea, iar acum biserica care și-a păstrat porțile dechise și intrarea liberă și este un loc cald, prietenos pentru credincioșii care participă la slujbele regulate, pentru cei care vin la concertele destul de dese și pentru tot publicul vizitator.
O noutate demnă de menționat este deschiderea permanentă a turnului bisericii pentru public, care oferă vizitatorilor și o expoziție despre istoria clădirii și epopeea procesului de restaurare. Au mai vorbit László Attila, protopo, preotul paroh al Bisericii „Sf. Mihail”, arhitecții Makay Dorottya și Maksay Ádám, coordonatori de proiect, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Emese Oláh, arhitectul Eugen Vaida și mulți alții cu elogii meritate și mulțumiri fără rezerve pentru colaborarea și munca exemplară. Gala festivă s-a încheiat cu concertul corului de copii „Kodály Zoltán”, condus de Nagy Eva Vera, acompaniat la orgă de Lokodi Lehel.
Ceremonia de decernare a Premiului Europa Nostra va fi dublată de altă ceremonie care va avea loc în octombrie anul acesta la București, la Ateneul Român. Atunci Biserica „Sfantul Mihail” ar putea culege si atunci și Premiul Publicului, dacă s-ar aduna voturile binemeritate pe site-ul vote.europanostra.org