Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Casa Tradițiilor Ardelenești, a vernisat marți, în Galeria Cellarium a muzeului, o expoziție specială dedicată artei tâmplarilor-pictori din Komárno: „Flori zâmbitoare de mac, lalele parfumate. Replici contemporane ale casetelor de tavan pictate de tâmplarii-pictori din Komárno”, Curator este doamna Ament Éva, meșter popular, profesor de pictură tradițională pe mobilier. Ea documentează de 30 de ani pictura tradițională pe lemn. Panourile prezente acum la MET Cluj-Napoca sunt replici fidele ale panourilor pictate de tâmplarii pictori din Komárno, realizate de participanții la cursurile organizate de domnia sa. 

Komárno este un orășel din Slovacia de azi, renumit în secolele XVII-XVIII pentru meșteșugul special al tâmplarilor pictori, care sunt promotorii a ceea ce s-ar putea numi puțin paradoxal „baroc popular”. Panourile decorate de ei au împodobit tavanele casetate ale bisericilor și ale câtorva spații laice, balcoane. Ieșite din modă, aceste lucrări de artă au fost acoperite la restaurări, când nu au fost de-a dreptul înlăturate. Azi ele se întorc cu fervoare în mediul în care au fost create și fac deliciul publicului de secol XXI.

Ce pictau pe panourile lor meșterii tâmplari din Komárno sunt în special motive florale supradimensionate, maci, lalele, crini, trandafiri, garoafe, ciorchini generoși de struguri, ghinde, rodii și pepeni, frunze și vrejuri. Arbori ai vieții. Apar și animale fantastice, exotice: inorogi, sirene, lei, păsări, pelicani. Culorile predominante sunt albastru vibrant și portocaliu închis. Tehnica meșterilor era una specială, calitatea acusticii era crescută acolo unde se instalau aceste panouri. Se mai poate observa că, în centrul lucrărilor, acolo unde ele erau mai vizibile, lucrau maeștrii, cei mai talentați și cu mai multă experiență, iar pe margini, la încheieturi, unde lucrarea nu era atât de vizibilă, își făceau mâna calfele și ucenicii.

Cumva ni s-a părut, ca privitori profani ce ne aflăm, că panourile că au ceva din aerul miniaturilor de ev mediu, poate de la mlădițe, vrejuri, și bogăția oranementației. Cum ni s-a părut că există un spirit ludic în redarea populară care face ca plantele uriașe să semene cu niște animale fantastice și să se nască o ambiguitate stranie și înfricoșătoare totodată. Dar până la urmă, și curatorul expoziției vorbește de maci zâmbitori…

Expoziția este deschisă până în 3 septembrie 2024.