La Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu, într-o rămășiță a turnului de pe laterala sud-estică, este amenajat un spațiu pe trei etaje propice organizării de expoziții. Marți, 20 august, înspre după-amiază, aici s-a vernisat „O colecție a dorului de casă”, curatoriată de Domokos Ferenc, în organizarea Biroului Comisarului pentru Drepturile Educației, Parohiei Bisericii Reformate de pe Kogălniceanu. 

Expoziția este o selecție de lucrări ale artiștilor transilvăneni din colecția lui Aáry Tamás Lajos, cuprinde cam 30 de piese dispuse sau panotate pe două nivele și are multe gravuri, xilogravuri, grafică, plachete. Colecția care reflectă bunul-gust și cunoștințele de istoria artei transilvane ale unui adevărat amator (în sensul de iubitor) a fost vernisată de Gergely Balász, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. După vernisaj, Aáry Tamás Lajos, cu mare amabilitate, ne-a acordat un scurt interviu:

Spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră.

Sunt ardelean născut la Târgu Mureș, provin din familie de artiști, am absolvit Liceul „Papiu” din orașul natal, în 1990 am intrat la facultate în Ungaria, la Facultatea de Drept Eötvös Loránd a Universității din Budapesta, unde am studiat dreptul și științele politice. De atunci activez, profesez acolo, dar predau și aici la Universitatea Sapienția și la Teologia Protestantă. Sunt ombudsmanul Educației din Ungaria, adică avocat al poporului pe probleme de educație. 

Cum s-a născut această expoziție?

În 2020, nu am mai putut veni în ținutul natal un an întreg din cauza restricțiilor impuse de pandemie și îmi era foarte dor. Am început să caut pe net lucrări care să îmi aducă aminte de casă, lucrări artistice. Am găsit de vânzare surprinzător de multe piese valoroase ale artiștilor ardeleni, din mai multe perioade, la prețuri care mi s-au părut foarte convenabile. Și așa am cumpărat cam 100 de lucrări, din diverse perioade, în tehnici diferite. Dintre acestea, împreună cu Domokos Ferenc, curatorul, am selectat o tremie și le-am expus anul acesta cu bucurie la Biserica Reformată de pe Kogălniceanu. 

Care este lucrarea care vă este cea mai dragă?

Multe dintre ele au poveste. De exemplu, cea mică cu o scenă din Sighșoara mi-a plăcut mult și mi-a stat în minte și faptul că mama mea provine din acea zonă. După ce am cumpărat-o, am pus-o într-un pachet cu mai multe și am trimis-o mamei să îi fac o bucurie. Mama m-a sunat să îmi mulțumească si m-a surprins cu o mărturisire: micul peisaj urban era o lucrare a primului ei iubit din perioada adolescenței. Lucrarea cu Turnul Croitorilor m-a emoționat de asemenea foarte tare, pentru că a fost ceea ce am văzut eu prima data când am ajuns la Cluj, exact asta și așa am văzut și eu în prima tinerețe, iar lucrarea este realizată cu mult timp înainte. Mă bucur că acum am putut să expun o parte din colecția mea și să arăt ce lucrări valoroase mai există încă, în atâtea tehnici, din mai multe perioade, iar ele se pot încă ahiziționa și păstra în colecții private. 

Aáry Tamás Lajos este printre fondatorii Universității Libere de Vară Bálványosi. Din 1991 este membru al Colegiului Profesional „Bibó István”, iar din 1993 este președinte al consiliului studențesc. În 1995 a fost distins cu Premiul „Pro Juventute Facultatis”. Din 1991, a fost redactor la ziarul minoritar Pro Minoritate. Din 1996, după absolvirea universității, a devenit angajat al ombudsmanului la solicitarea lui Jenő Kaltenbach, comisarul pentru drepturile minorităților naționale și etnice, iar astăzi conduce acest organism.

Comisarul pentru Drepturile la Educație este o instituție juridică unică în dreptul public maghiar și al Uniunii Europene, funcționează în cadrul actualului Minister al Educației și se ocupă de în medie de 18.000 de cazuri în fiecare an. Preocupările acestei instituții sunt legate de drepturile elevilor și drepturile profesorilor, aplicarea drepturilor părinților, de persoane defavorizate, de cele cu dizabilități, de pericolele școlare. Din 2014, Aáry Tamás Lajos predă și la Universitatea Transilvană Maghiară Sapientia și la Teologia Protestantă din Cluj.