Muzeul de Artă este una dintre instituțiile publice clujene care se dovedește extrem de generoasă când e vorba de a fi partener la organizarea Zilelor Culturale Maghiare la Cluj. Este un gest de onestitate, în acest fel se recunoaște contribuția valoroasă estetică a mișcării artistice maghiare, o comunitate pregnantă, bine închegată, numeroasă, tenace și fecundă. Întotdeauna expozițiile din Zilele Culturale Maghiare de la Muzeul de Artă umplu spațiile expoziționale cu lucrări dintre cele mai diverse, de cea mai bună valoare.

La fel s-a întâmplat și sâmbătă seara, 17 august, de la ora 18.00, la vernisarea Expoziției comemorative a sculptorului Kós András (1914-2010), cu prezentare bilingvă. Expoziția va fi însoțită în viitor de un catalog de prezentare la 110 ani de la nașterea artistului. Născut în localitatea Stana, Kós András, fiul cel mai mic al marelui savant și om de cultură Kós Károly, este produsul școlilor transilvane începute la Huedin, continuate la Colegiul Reformat din Cluj, și obținând diploma în desen la Academia de Arte Frumoase la Timișoara (1938). A revenit la Cluj și a profesat si performat în mediul universitar până la pensionare. Activitatea artistică nu a încetat niciodată.

Kós András a străbătut aproape 100 de ani de viață ardeleană pe care a reflectat-o cum nu se poate mai frumos în arta sa. A decedat în 2010, iar anul acesta expoziția restrospectivă organizată la 110 de ani de la nașterea sa reunește exponate aflate în patrimonial artistic al Bisericii Reformate de pe Ulița Lupilor, în colecții particulare și în instituții. Sunt prezente, pe lângă sculpturi, desene, schițe, piese de ceramică. De asemenea, așezarea lor este făcută și cronologic, și tematic. Așa că o reprezentare a lui Bethlen Gabor apare în două perioade ale creației. O lucrare în metal, piesă de tinerețe, din 1941, își așază personajul într-o postură eroică, cu trupul uriaș, de neclintit, falnic. În 2002, contele este din nou sculptat, în lemn de această dată, un material mult mai blând, maleabil și cald. Așa este și sculptura: omagiul plastic este mult îmblânzit, plin de căldură și tandrețe. Ba ni se pare că este un demers artistic mângâiat de un umor suav, nostalgic.

Sculpturile de lemn care l-au consacrat și care au o amprentă personală de neînlăturat nu lipsesc bineînțeles din expoziția retrospectivă, rămân la fel de originale, ele își găsesc o mereu validată apreciere, prin aerul lor tradițional și modern de bun-gust desăvârșit. Asezate împreună într-o retrospectivă, lucrările lui Kós András își dezvăluie clar firul călăuzitor, se vede unitatea de concepție. Totuși, nimic nu e repetitiv și obositor, ci doar armonios și venit din aceeași minte luminoasă de artist. La vernisaj au luat cuvântul: Grezsa Csaba, consulul general al Ungariei, Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj, curatoarele Szebeni Zsuzsanna și Portik Blénessy Ágota, și Kós Katalin, asistent-curator, fiica artistului. Expoziția este deschisă până în 8 septembrie. 

Multe din expozițiile de anul acesta au ca specific benefic prezența în actul omagial a familiei, semn bun că valorile tradiționale europene nu sunt de lepădat.