Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei a devenit tradițional locul unde se desfășoară aproape în fiecare seară, la primele sale ore, concertele de muzică de cameră ale Zilelor Culturale Maghiare. Concetul „Transcrieri pentru saxofon și pian”, care a avut ca protagoniști doi muzicieni de primă mână, suflătorul Palkó Csanád și pianistul Veress Gáspár, s-a desfășurat în sâmbătă după-masa și a oferit, ca aproape întotdeauna, surprize publicului prezent.
Programul anunțat care cuprindea Bartók Béla/Arma Pál – „Suite paysanne hongroise”, Maurice Ravel – „Ma mère l’Oye”, Leonard Bernstein – „Sonată pentru clarinet” și César Franck – „Sonata în La major” a fost interpretat la pian în întregul său, iar o parte la clarinet, în timp ce „Sonata pentru clarinet” a lui Bernstein a fost transpusă și interpretată la saxofon. Ceea ce a meritat aplaudat din plin este sincronizarea și armonia deplină în care au avut loc prestațiile muzicale ale celor doi protagoniști, care au ales pentru concertul lor compozitori foarte diferiți ca stilistică, școli și perioade de creație. S-au întâlnit pe scenă doi artiști cu parcursuri de formare diferite, care s-au reunit în mediul muzical din Cluj și a căror colaborare este perfectă.
Palkó Csanád a crescut în Cristuru Secuiesc, unde a început studiile muzicale la vârsta de 8 ani, învățând să cânte la vioară în mod privat, a continuat cu muzica populară la țambal și contrabas. La 14 ani, a început să cânte la saxofon. Din 2014, a luat lecții private de la Réman Zoltán, un artist al clarinetului și saxofonului. În 2018, a fost admis la Facultatea de Muzică a Universității din Debrecen, Specializarea saxofon clasic, avându-l ca profesor pe Puskás Levente. În 2021, a obținut diploma de licență în arta interpretării muzicale, cu distincție. În 2020, a primit Bursa Națională de Învățământ Superior din Ungaria, iar în 2022 a obținut locul al treilea la Concursul Internațional de Saxofon de la Iași. În aprilie 2024, a devenit primul participant din România la unul dintre cele mai mari concursuri internaționale de saxofon, Andorra SaxFest. A participat la numeroase masterclassuri susținute de artiști de renume precum Arno Bornkamp (Olanda), Nobuya Sugawa (Japonia), Claude Delangle (Franța), Ryo Noda (Japonia), Hans de Jong (Belgia), Lev Pupis (Slovenia), Rodrigo Vila (Spania) și Christian Wirth (Franța). A concertat ca solist, muzician de cameră sau membru al orchestrei în diverse locații, inclusiv: Budapesta, Debrecen, Bled (Slovenia), Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare, Sighișoara, Cristuru Secuiesc. În prezent, este doctorand și lector la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și profesor de saxofon la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din același oraș.
Veress Gáspár a început studiul pianului la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea profesorului Papp Tibor. A absolvit cursurile de licență ale Academiei de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, unde a studiat cu Keveházi Gyöngyi și Hargitai Imre. Revenit la Cluj-Napoca, a continuat studiile la master în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa prof. Adriana Bera, și a finalizat și studiile de compoziție sub îndrumarea profesorilor Adrian Pop și Șerban Marcu. A participat la masterclassuri susținute de artiști și profesori de renume, precum Bruno Mantovani (Franța) – compoziție, Agustín Fernandez (Marea Britanie) – compoziție, William Kinderman (SUA), Melinda Lee Masur (SUA), Robert Levin (SUA), Szokolay Balázs (Weimar), Rohmann Imre (Salzburg), Wagner Rita (Budapesta). În 2014, a beneficiat de o bursă Erasmus la Mozarteum din Salzburg, unde a studiat cu Rohmann Imre. A câștigat de două ori bursa Fundației Communitas: în 2015, împreună cu Ábrám Endre pentru interpretare, și în 2020 individual, pentru creație. A concertat ca solist, muzician de cameră și acompaniator în diverse locații, inclusiv: Ungaria – Budapesta, Debrecen; Austria – Salzburg; Coreea de Sud – Seul, Jeju City; România – București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Târgu Mureș, Oradea, Sighișoara, Satu Mare, Bistrița, Zalău, Odorheiu Secuiesc, Miercurea-Ciuc, Sfântu Gheorghe. A câștigat numeroase premii la competiții internaționale și naționale de pian și compoziție, inclusiv: Concursul de Compoziție „Liviu Comes” din Cluj-Napoca, Concursul de Compoziție „Ștefan Niculescu” din București, Concursul Internațional de Pian „Mozart” din Cluj-Napoca, Concursul Internațional de Pian „Carl Filtsch” din Sibiu. În prezent, este asistent doctorand la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la secția de compoziție, sub îndrumarea prof. Adrian Pop.