Întâlnirea de la ora 17:00, de duminică, 18 august, prima zi a Zilelor Culturale Maghiare, de la Muzeul de Artă, a fost vernisajul bilingv al expoziției „Centrul Clujului pe cărți poștale de-a lungul a 125 de ani”. Titlul ales pentru acest articol este sugerat de textul de pe o carte poștală care se poate vedea și care s-a întâmplat să aibă ca expeditor final și neașteptat pe toți cei care vor vizita expoziția vernisată vineri.
Ea conține, avem motive să credem, cele mai multe exponate din toate expozițiile deschise recent la Muzeul de Artă de Zilele Culturale Maghiare din Cluj. Este vorba de trei săli în care au fost comasate 1.000 de cărți poștale dispuse pe panouri cărora li s-a atașat o lupă foarte utilă pentru iubitorii de detalii. Este o expoziție cât se poate de generoasă. O carte poștală este un document cu valențe istorice și uneori artistice și care este la îndemâna oricui. În fond, o carte poștală a trecut prin mâna fiecăruia. Dar când vorbim de o colecție de cărți poștale din Cluj care conține 10.000 de bucăți, lucrurile se așează altfel.
Pasiunea de colecționar, dispunerea, gruparea, conservarea fac dintr-o activitate de acest gen un act cultural conștient, asumat și valoros. Cum putem face presupunerea rezonabilă că pentru un așa tezaur este nevoie de mai multe generații de colecționari pasionați, de continuitate, de achiziții permanente și asidue, de conștiința că un demers de aceste gen spune ceva despre iubirea pasională de care a avut parte mereu Cluj, Orașul Comoară. Exponatele prezentate au toate valoare documentară, sunt cadre în care îi puteți vedea pe vechii clujeni, cum se purtau, cum se îmbrăcau, cum trăiau, cât de degajați sau de încordați erau, cum erau vegetația urbană și mobilierul urban, ce au însemnat loisirul și savoire-faire-ul pe durata a 125 de ani, cum erau dispuse magazinele, firmele lor, instituțiile, care erau mijloacele de locomoție, cum funcționa iluminatul public, care erau reclamele. O să vedeți centrul orașului frumos năpădit de zăpadă, sau aruncând reflexii pe vreme ploioasă.
Acestă expoziție conține doar 1.000 exponate din Centru, mai exact Piața Unirii și străzile adiacente. Dar managerul instituției, Lucian Năstase-Kovacs, a dezvăluit planul amfitrionilor și al curatorilor, ca expoziția să continue cu „noi episode” expoziționale care să cuprindă și alte zone ale orașului. Marea majoritate a cărților poștale prezintă clădiri, străzi, piețe și monumente. La fel și acestea. În prezentarea făcută expoziției se spune: „Expoziția selectată din colecțiile de cărți poștale din Cluj ale lui Bense Jenő și Gergely Balázs, care numără în total aproape 10.000 de piese, își propune să prezinte acest centru apreciat de noi toți, clădirile care îl alcătuiesc, operele de artă publică din trecut și cele încă prezente, precum și peisajul urban vizibil din centru – oferind o privire unică asupra istoriei Orașului Comoară și a evoluției cărților poștale începând cu anul 1896”.
Organizatorii, explică limpede, „vizitatorii pot vedea schimbările din piața centrală a orașului pe o axă a timpului, unde sunt expuse și cărți poștale deosebite, colaje și peisaje. Pe aceeași axă a timpului regăsim următoarele perioade: 1896-1918, perioada interbelică și cea a celui de-Al Doilea Război Mondial, precum și perioadele de după 1945 și după 1989. În a doua sală, conform structurii pieței centrale, sunt prezentate laturile estică, sudică, vestică și nordică ale pieței, clădirile marcante din intersecții și peisajul urban vizibil de acolo, împreună cu elemente de interes”.
Colecționarii celor 10.000 de cărți poștale sunt Bense Jenő și Gergely Balázs, iar curatori Hunyadi Attila, Farkas Ágnes Anna și Vatány Bíborka. Domniile lor au fost prezenți la vernisajul de duminică după-amiază și au vorbit despre organizarea expoziției, despre colecția impresionantă. Scriitorul, eseistul și criticul, totodată un profesionist al artelor vizuale, Szántai János, a mărturisit în cuvântul său că are ca „fetiș” centrul Clujului și a adresat „o carte poștală” poetică scrisă chiar în Piața Centrală a orașului. În final domnul Gergely Balázs a mulțumit tuturor celor care au făcut ca tezaurul prezentat în expoziție să ajungă în fața publicului.
Expoziția poate fi vizitată până în 8 septembrie.