Sâmbătă seara, 17 august, de la ora 19.00, s-a vernisat în sălile temporare de la parterul Muzeului de Artă expoziția personală a artistului Mózes Incze, „Infinit limitat”. La deschidere, au rostit alocuțiuni: Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj, Bordás Beáta, curatoarea expoziției, și Mózes Incze, artistul expozant. Evenimentul a fost acompaniat de un moment musical aproape tradițional și binevenit, susținut de către chitariștii Krizbai Imre și Tókos Imre.

În prezentarea sa, Lucian Nastasă-Kovács a dezvăluit câte ceva despre bucătăria internă a muzeului pe care îl manageriază. A spus că are cam 300 de crerei anuale de organizare de expoziții, din acestea ajung pe simeze în jur de 60, după ce trec prin analiza unei comisii de profesioniști ai artelor, muzeografi, muzeologi. A făcut dezvăluiri și despre Mózes Incze despre care a spus că este un artist care își dorea să expună la Muzeul de Artă, lucru care a reieșit din întâlnirile cu cercul de prieteni. Acum managerul muzeului crede că această expoziție este menită să bucure pe toată lumea, pe el, pe artist, dar mai ales publicul privitor. Cum a mai promis că în viitorul nu foarte îndepărtat se mai anunță o personală Mózes Incze tot la Muzeul de Artă, ceea ce ne spune că pictorul e harnic și valoros totodată.

De asemenea, Mózes Incze în discursul său a punctat: „Prezentul, cu diversitatea sa vizuală și conceptuală, îmi oferă o mulțime de emoții. Este plin de speranțe, aluzii și conflicte, care pot fi decriptate vizual și corespondent, iar prin alinierea și pictarea acestora, ajung și eu mai aproape de subiect, iar abordarea în sine – datorită accesibilității sale – devine interpretabilă și tangibilă. Toate acestea funcționează atât ca imagine, cât și în varianta sa transpusă în spațiu în cadrul acestei expoziții, iar ramificările multiple ale acestor planuri vor forma realitatea care se va reflecta în mintea privitorului”.

Expoziția curentă a artistului născut în 1975 și absolvent de Artă la Budapesta adună câteva zeci de lucrări de cea mai clară factură suprarealistă. Veți recunoaste cromatica daliană, perspectiva total fantezistă, linia desenului sigură, incredibil stăpânită, lumina stranie trasă cumva din pânzele lui Caravaggio, detaliile meticuloase, straniipersonajele levitând desigur, cu expresii absente (lumea ni se întâmplă), dar și cu mimică ultrasugestivă, traumatizate și traumatizante pentru spectatori. Amplasarea uneori discretă, alteori evidentă a obiectelor de zi cu zi apropie spațiul plastic, limbajul poetic, îl pune în alte corespondențe și spune că imaginația și fantezia pot da buzna, pe lângă lucrurile comune.

Titlul oximoronic este o cheie măcar pentru această expoziție – în limite stă infinitul, cineva v-a limitat infinitul (nu sunteți voi aceia?) -, dacă nu și pentru întreaga sa creație. Pentru un artist care expune în străinătate, de la New York la Beijing, credem că următoarea expoziție de la Muzeul de Artă este un dar pe care dorește să îl facă breslei artistice și publicului care a venit în număr mare la vernisaj.

Expoziția este deschisă până în 8 septembrie.