Un vernisaj fin colorat, așezat, impecabil asortat, a avut loc în avanpremiera Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Vineri seara de la ora 19.00 s-a deschis expoziția „Colecția Orosz. Expoziție din colecția familială a lui Maier Orosz Judit”. Expoziția reprezintă o colaborare minunată între o tânără, istoric de artă pasionat, competent și cu gust sigur, Zakarias Agota, și o distinsă și frumoasă doamnă a Clujului, Maier Orosz Judit. Astfel că pe simezele galeriei Ars Sacra Claudiopolitana, de pe strada Maniu, s-au panotat aproximativ 30 de lucrări de artă plastică, în care Ardealul artistic se regăsește deplin și ca tehnică, și ca demers și conceptualizare.
Opțiunea selecției a fost spre clasic, spre artă figurativă. Împreună alcătuiesc un demers de trecere în revistă excelent a picturii ardelene, din diverse perioade. Există câteva peisaje urbane, în care intenția memorativă este evidentă, în care străzile Clujului au fost sursa de inspirație. Cum nu lipsesc nici naturile statice, peisajele de natură, tablouri care se găsesc în casele de familie bună.
Excepționala reproducere după Correggio, „Jupiter și Io”, tronează pe bună dreptate pe peretele central al galeriei. Este o lucrare de o atroce, totodată paradoxal sublimată, senzualitate, în care mitologicul transgresează în fantastic, în straniu și atinge cel mai înalt mister, un studiu de anatomie artistică impecabil, nu la îndemâna oricui, în care se regăsesc toate bunele învățături ale Renașterii târzii. În altă ordine de idei nu lipsesc lucrările Școlii de Pictură de la Baia Mare de care colecționara se simte atașată și pe care le-a amintit în prezentarea pe care a făcut-o la vernisaj. De altfel, doamna Orosz ne spune prin această expoziție povestea unei familii cu trei generații de artiști, care a făcut eforturi consistente să adune o colecție de familie valoroasă.
Un alt artist de neevitat pe simezele expoziției Colecției Orosz este Radu Maier, cu lucrări din nou de certă valoare în care muză este chiar Maier Orosz Judit. Fostul elev din atelierele lui Corneliu Baba, Teodor Harșia și Aurel Ciupe își depășește în multe privințe maeștrii, fără ostentație. Portretele pe care i le-a făcut lui Maier Orosz Judit sunt împletiri prețioase de realism și suprarealism liric („Cum așa?”, veți întreba. „Mergeți să vedeți expoziția!”, vă vom spune), mângâiate de o îmblânzită angoasă, de așezare și solitudine, dar mai ales sunt pline de iubire.
Astăzi, doamna Maier Orosz Judit este multiplă campioană mondială de înot și amfitrioana unei fundații artistic-sportive. Este o doamnă pentru care tinerețea, frumsețea, rafinamentul nu au vârstă, iar ele s-au văzut și la vernisajul de vineri seara, care s-a încheiat cum nu se poate mai potrivit cu un Bach cântat la violoncel de un tânăr muzician.
Expoziția este deschisă până în 6 septembrie, și poate fi vizitată în timpul săptămânii între orele 10:00-16:00, iar în weekend între orele 10:00-18:00.